Focaccia

Når vi lager focaccia, foretrekker vi å smaksette oljen fremfor å dekorere deigen. Da får vi den gode aromaen av rosmarin og hvitløk uten å måtte plukke svartsvidde urtekvaster ut av munnviken. Resultatet er ikke like prangende, men focacciaen er fortsatt vakker i all sin oljete enkelhet.

500 g tipomel (type 00)

4 dl vann

2 ts fint salt 

⅓ ts tørrgjær 

ca. 1 dl olivenolje 

1 hvitløkfedd, knust

et par rosmarinkvaster

flaksalt til topping


Rør sammen vann, salt, mel og gjær i en romslig bolle. Bland alt godt sammen, til det ikke er noen tørre partier igjen. Dekk bollen med plast. La deigen heve i 12–18 timer i romtemperatur. 

Fukt hendene og løsne deigen forsiktig fra sidene på bollen. Fukt hendene igjen, ta tak i deigen med begge hender fra hver sin side, løft den opp slik at den strekkes, og legg deigen ned igjen. Snu bollen 90 grader og gjenta løftingen og strekkingen. Deigen skal nå ha formet seg som en pute med en jevn overflate. Dekk bollen med plast og la deigen stå i 30 minutter. Gjenta prosessen to ganger med 30 minutters mellomrom.

Dekk et bakebrett med bakepapir og ringle over litt olivenolje. Løft deigen over på brettet. Pass på at deigen blir liggende med den jevne overflaten opp. Fukt fingrene med olje og dytt deigen forsiktig utover brettet. 

Dekk deigen med kjøkkenhåndkle og la den heve i 1 ½ time. 

Varm opp olivenoljen i en liten kjele. Ha i hvitløkfedd og rosmarin og la det frese i noen minutter. Avkjøl.

Varm opp ovnen til 225 grader, varmluft med damp. Har du ikke dampfunksjon, kan du sette en ildfast form med kokende vann nederst i ovnen. 

Fukt fingrene med olje og lag søkk i deigen. Spre den smaksatte olivenoljen over deigen. Dryss over flaksalt.

Sett brettet i ovnen og steik i 20 minutter.

Skru av dampfunksjonen (eller ta ut formen med vann) og sett ovnen på 200 grader, over- og undervarme. Steik videre i 5–10 minutter til focacciaen har en gyllen og sprø overflate.

Avkjøl focacciaen på rist i minst 20 minutter. 

Oppbevar focacciaen i en stoffpose eller svøpt i et kjøkkenhåndkle. Ikke pakk det i plast, da mister det sprøheten sin.

Focacciaen kan fryses. 

Forrige
Forrige

Granola