Ostesufflé
Å lage ostesufflé er ikke så vanskelig som folk skal ha det til. Så lenge du pisker inn og bevarer nok luft i eggehvitene og tar ut suffleen på riktig tidspunkt, burde det gå fint. Og bare så du vet det: Suffleen vil falle sammen etter noen minutter. Det er helt uunngåelig, og altså ikke din feil.
4 porsjoner | 45–60 minutter
3,5 dl helmelk
40 g hvetemel
60 g meierismør + litt til smøring
⅓ ts muskatnøtt, finrevet
4 eggeplommer
6 eggehviter
150 g revet Jarlsberg + litt til topping
salt
Sett ovnen på 180 grader over– og undervarme.
Smør en suffléform eller ildfast panne med et tynt lag smør og sett den i kjøleskapet. Du kan også bruke ildfaste porsjonsformer.
Smelt smøret i en liten kjele. Ha i mel og pisk godt. La blandingen steike i et par minutter mens du rører innimellom.
Ha i melka og pisk godt. La det koke opp og småputre til sausen har blitt tjukk og jevn, husk å røre jevnt og trutt. La sausen kjøle seg ned i et par minutter.
Rør eggeplommene inn i sausen. Ha i en god klype salt og muskat.
Pisk eggehvitene luftige og nesten stive. Hvis de er helt stivpisket, er det vanskeligere å vende dem inn i sausen.
Hell sausen forsiktig over i bollen med eggehvitene. Bruk en slikkepott og vend sausen inn i eggehvitene. Ikke rør hardt eller pisk, da slår du lufta ut av eggehvitene. Det gjør ikke noe om det er litt klumper eller at eggehviten ikke er fullstendig inkorporert.
Vend ost inn i blandingen.
Ta formen ut av kjøleskapet. Hell blandinga over i formen. Ikke fyll formen helt opp, suffleen kommer til å ese i ovnen. Topp med et tynt lag finrevet ost.
Sett formen på nederste rille. Ha et bakepapir under i tilfelle suffleen eser over. Steik i 20–25 minutter til toppen er gyllen.
Server suffleen med en gang. Gjerne med landbrød og en syrlig grønn salat til.