Byggryn og rotgrønnsaker
Vi burde spise mer byggryn. Norge dyrker mye bygg, men mesteparten blir til dyrefôr. Bruk byggryn på samme måte som du bruker ris. Det er minst like godt og et par hakk sunnere.
2 porsjoner | 30 minutter
1 dl byggryn
3 dl kylling- eller grønnsakskraft
1 gulrot, i terninger
1 persillerot, i terninger
1 pastinakk, i terninger
1 sjalottløk, finhakket
en håndfull persille, finhakket
saft fra en 1/2 sitron
4 ss olivenolje
salt
pepper
olje til steiking
Kok byggrynene i kraft. Grynene skal bli møre, men fortsatt ha litt tyggemotstand. Hell av det som måtte bli igjen av væske.
Mens grynene koker:
Varm opp olje i en steikepanne. Steik gulrot, persillerot og pastinakk til terningene er gylne og møre. Gjør det gjerne i to omganger for å unngå at grønnsakene blir kokt fremfor stekt.
La grønnsakene renne av seg på kjøkkenpapir. Dryss på litt salt.
Visp sammen olivenolje, sjalottløk og sitronsaft i en bolle. Smak til med salt og pepper.
Rør byggryn, rotgrønnsaker og persille inn i vinaigretten.