Gresk salat
Gresk salat smaker best på en gresk øy. Ikke bare fordi tomatene der smaker som tomater skal, men fordi du er på en gresk øy og lever ditt beste ferieliv. Denne faktoren kan ikke kjøpes på nærbutikken. Derfor er det vanskelig å gjenskape spiselige ferieminner her hjemme, uansett hvor gode tomater du måtte ha. Når det er sagt, er dette absolutt en god salat.
4 porsjoner | 20 minutter
1 ss tørka oregano
2–3 ss sherryeddik (ev. rødvinseddik)
4–5 ss olivenolje
600–700 g gode tomater
½ slangeagurk
½ rødløk
en håndfull kalamata-oliven
en håndfull bladpersille, finhakket
100 g fetaost
salt
flaksalt
Visp sammen oregano, eddik og olje til en vinaigrette. Smak til med salt.
Del tomater og agurk i skiver og biter, gjerne i ulike fasonger.
Skjær rødløken i tynne skiver. La skivene ligge i noen minutter i iskaldt vann for å fjerne den sterkeste smaken.
Vend tomater, agurk, rødløk og bladpersille inn i vinaigretten.
Spre salaten utover et fat. Topp med oliven, fetaost, olivenolje og flaksalt.
Serveres til grillmat, som del av et mezebord eller som egen lunsjrett.