Auberginegryte
Aubergine har egenskaper som gjør den godt egnet til å putre i gryter, på samme måte som grove kjøttstykker. I gryta vil den mjukne og bli nesten kjøttaktig, full av smaker som den har trukket til seg. Server auberginegryta med potetmos, polenta eller andre ting som kan hjelpe deg med å suge opp kraften.
1 time | 3–4 porsjoner
2 mellomstore auberginer, i grove biter
2 gulrøtter, i grove biter
4 små sjalottløk, i grove biter
2 hvitløkfedd, finhakket
1 ss tørket oregano
½ ts chiliflak
1 boks hermetiske tomater
3 dl kylling- eller grønnsakskraft
1 ss hvitvinseddik
1 ss sukker
1 laurbærblad
en håndfull bladpersille, finhakket
nøytral olje til steiking
parmesan til topping
salt
Salt auberginebitene. Brun dem på kuttsidene i olje. Aubergine suger til seg olje som en svamp, så bruk mye. Legg bitene til side.
Fres hvitløk, oregano og chiliflak kjapt.
Ha i gulrøtter, sjalottløk, tomater, kraft, eddik, sukker og laurbærblad. Har du en parmesanskalk liggende, sleng oppi den også.
Legg i auberginebitene. Væsken skal såvidt dekke dem. Ha i mer kraft hvis ikke.
La gryta koke opp før du skrur ned varmen. Legg lokket halvveis på. La gryta småputre til alt er gjennomkokt (30–40 min).
Ha i persille og smak til med salt. Topp med parmesan.
Spis. Gjerne med potetmos.