Feite hvite bønner
Denne retten er et resultat av latskap og fantasi. Den ble til en kald vinterdag da ingen av oss orket å gå til butikken. Dermed tok vi det jeg fant, og kokte det sammen. Det ble verken en suppe eller en gryte, men det ble veldig godt. Siden har retten vært en gjenganger.
4 porsjoner | 45 minutter
4 bokser hermetiske hvite bønner
et par brødskiver, skåret i terninger
1 gul løk, finhakket
1 gulrot, finhakket
2 stangselleristilker, finhakket
2 hvitløkfedd, finhakket
4 dl kremfløte
2 ss hvitvinseddik
2–3 ss kyllingfond
saft fra en ½ sitron
et par håndfuller grønnkål, revet i biter
parmesan til topping, finrevet
olivenolje
salt
pepper
Varm opp ovnen til 200 grader, over- og undervarme.
Vend brødterningene i olje og legg dem på et bakebrett med bakepapir. Steik i ovnen til krutongene er gylne og sprø.
Varm opp litt olje i en romslig panne eller støpejernsgryte. Ha i løk, gulrot og stangselleri. Steik til grønnsakene er helt mjuke. Det tar fort 15–20 minutter.
Ha i hvitløk og steik videre i et par minutter.
Ha i hvitvinseddik, fløte og kyllingfond. La det koke opp, deretter småputre i et par minutter.
Skyll bønnene. Rør dem inn i fløtesausen sammen med grønnkål. La alt trekke i et par minutter, til grønnkålen har falt litt sammen.
Ha i sitronsaft og smak til med salt og pepper.
Topp med olivenolje, parmesan og krutonger.
Serveres som den er, eller med godt brød.