Ertesuppe med creme fraiche
Når folk spør etter en rask og enkel hverdagsrett, sender vi dem ofte oppskriften på denne ertesuppa. Suppa slenges sammen på et kvarter, er full av næring og ikke minst full av smak. Vi serverte den en gang til en journalist som lagde en artikkel om sunn hverdagsmat. Han kunne ikke fatte at erter og litt kraft kunne smake så mye.
4 porsjoner | 15 minutter
800 g frosne grønne erter
8–9 dl kylling- eller grønnsakkraft
2–3 ss gressløk, finhakket
saft fra en ½–1 sitron
olivenolje
crème fraîche til topping
salt
pepper
Kok opp krafta og hold den varm, rett under kokepunktet.
Kok opp en kjele med salta vann. Ha i de frosne ertene og la dem koke i 1–2 minutter, til de akkurat er gjennomkokt. Sil av.
Ha ertene tilbake i kjelen og tilsett halvparten av krafta. Stavmiks suppa mens du justerer med mer kraft. Jeg liker suppa ganske tjukk og med noen hele erter. Hvis du vil ha suppa tynnere og finere, bruk mer kraft og stavmiks suppa helt jevn, eller kjør den i en blender.
Ha i gressløk. Smak til med salt og sitronsaft. Ertene er søte, så du kommer til å trenge en del syre.
Topp hver porsjon med olivenolje, nykverna pepper og crème fraîche. Crème fraîche er viktig her, så ikke vær gnien.
Serveres med brød eller rundstykker.