Flatstekt kylling
Vi helsteiker kylling på to måter, og dette er den raskeste. Når kyllingen er uten ryggbein og ligger flat, trenger den ikke like lang tid i ovnen. Om du ikke har fjernet ryggbeinet på en kylling før, bør du se en video av hvordan kyllingen klargjøres først. Det er enklere å vise enn å forklare med ord. Kjøp deg en kylling og søk opp How to spatchcock a chicken på YouTube.
4–5 porsjoner | 1 tme
1 hel kylling, helst økologisk
solsikkeolje til steiking
2 ss smeltet smør (kan droppes)
salt
Skyll kyllingen godt og fjern ryggbeinet. Det gjør du enklest med en kyllingsaks. Legg kyllingen med brystet ned på ei skjærefjøl. Bruk saksa og klipp på begge sider av ryggbeinet. Klipp så det løsner og kan fjernes. Ta vare på ryggbeinet, det er fint å koke kraft på.
Snu kyllingen rundt og press hardt på brystet, som om du gjør en hjertekompresjon, slik at brystet presses ned og kyllingen blir liggende flat.
Tørk kyllingen med kjøkkenpapir. Salt den godt, gjerne kvelden i forveien. La kyllingen ligge utildekket med brystet opp i kjøleskapet fram til et par timer før steiking.
Varm opp ovnen til 250 grader, over- og undervarme.
Legg kyllingen, fortsatt med brystet opp, i en ildfast form. Gni eller pensle kyllingen med olje.
Sett formen midt i ovnen og skru ned temperaturen til 200 grader.
Kyllingen er ferdig når kjernetemperaturen er 65–66 grader. Det burde ta rundt 40 minutter. Har du ikke termometer, kan du stikke en spiss kniv inn ved lårbeinet. Hvis safta som pipler ut er klar, er kyllingen ferdig.
Sett gjerne på grillfunksjonen i de siste minuttene for å gjøre skinnet gyllent og sprøtt.
La kyllingen hvile i minst 15 minutter før du skjærer den opp. Temperaturen vil stige et par grader mens den hviler.