Pappas viltgryte
Oles pappa er stolt finnmarking. Hver gang vi besøker ham, drar han kongekrabbe og reinsdyr ut av fryseren for å vise oss hva vi går glipp av nede i sør. Han lager mat på gamlemåten, uten dilldall og kosmetiske hensyn, og med margarin i stedet for smør. Denne retten er inspirert av viltgryta hans. Han har smakt og godkjent den, men det skal sies at han var skeptisk til innslaget av solbærsaft.
4 porsjoner | 45–60 minutter
800–900 g skav av viltkjøtt (som rein eller elg)
5 store sjampinjonger
1 hvitløkfedd, knust
et par rosmarinkvaster
1 gul løk, i tynne skiver
5–6 einerbær, knuste
3 dl seterrømme
3 dl kremfløte
2–3 ss solbærsaft
smør til steiking
solsikkeolje til steiking
salt
pepper
Rens soppen og del den i grove biter.
Steik soppen i en tørr, varm gryte med en klype salt. Steik på høy varme til mesteparten av væsken har fordampa, så tilsetter du litt smør, hvitløkfeddet og rosmarinen. Steik videre i noen minutter, til soppen har fått en dypere farge. Ta soppen ut av gryta og sett til side.
Smelt et par spiseskjeer smør i gryta. Ha i løken og en klype salt. Steik på middels varme til løken har falt helt sammen og fått litt farge. Det tar fort 20–25 minutter. Ta løken ut av gryta.
Varm opp litt olje i gryta. Brun kjøttet med en klype salt på høy varme. Gjør det i omganger, slik at du ikke overfyller gryta.
Ha kjøttet, soppen og løken tilbake i gryta. Tilsett einerbær, rømme, fløte og solbærsaft, i tillegg til pepper og nok en god klype salt. Kok opp, skru ned varmen og la gryta simre under lokk i 5–10 minutter.
Smak til med salt og pepper.
Serveres med rotmos og tyttebær.