Sprøstekte poteter
Du kan steike poteter på mange måter, men aller best blir de med andefett. Har du ikke andefett, kan du bruke solsikkeolje eller en annen nøytral olje. For å få skikkelig sprø poteter, trenger du et bakebrett av ubehandlet stål som potetene kan feste seg til, slik at de danner en gyllensprø steikeskorpe. Ingen krise om du ikke har et slikt brett, gode blir potetene uansett.
3–4 porsjoner | 1–1,5 time
800–900 g kokefaste poteter
2–3 ss andefett
salt
flaksalt
Varm opp ovnen til 200 grader, over- og undervarme. Ha andefettet på et bakebrett og sett bakebrettet i ovnen.
Skrell potetene og del dem i grove biter.
Kok potetene halvveis møre i godt salta vann. Det er viktig at de ikke blir gjennomkokt.
La potetene dampe av seg i kjelen i et par minutter. Legg på lokket og rist kjelen skikkelig i noen sekunder. Da ødelegger du overflaten på potetbitene, som gjør at bitene får en bedre steikeskorpe.
Ta bakebrettet ut av ovnen og legg potetbitene på brettet. Vend bitene i andefettet og spre dem utover. Ikke la dem bli liggende oppå hverandre.
Sett brettet i ovnen og la det stå urørt i 30 minutter.
Vend potetbitene og steik videre i 15 minutter.
Vend potetbitene en siste gang og steik til bitene er skikkelig gylne og sprø.
Spre potetbitene utover et kjøkkenpapir, slik at det overflødige fettet renner av.
Strø litt salt på potetene.