Rundstykker
Vi hopper over gjerdet der det er lavest. Vi bruker samme enkle fremgangsmåte som for bagettene, som verken inkluderer heving, bretting eller trilling av emner. Rundstykkene blir mer kantete enn runde, men vi har aldri hørt noen klage på at et rundstykke ikke er rundt nok. Hvis du vil ha rundstykkene finere og luftigere, kan du erstatte grovmelet med fint hvetemel.
til 8 rundstykker | 45 minutter + 12–18 timer heving
400 g fint hvetemel
100 g grovt sammalt hvetemel
100 g grovt rugmel
1 ts salt
⅓ ts tørrgjær
4 ½ dl kaldt vann
Rør sammen ingrediensene i en romslig bolle. Bland alt godt sammen, til det ikke er noen tørre partier igjen. Deigen skal være klissete.
Dekk bollen med plast og la den stå på kjøkkenbenken i 12–18 timer.
Varm opp ovnen til 250 grader, over- og undervarme.
Strø godt med mel på kjøkkenbenken. Bruk en deigskrape til å løsne deigen fra bollen og velte den over på kjøkkenbenken. Strø litt mel over deigen.
Skyv deigskrapa under deigen fra alle kanter for å påse at deigen ikke sitter fast i benken. Form deigen til et rektangel, uten å presse for mye eller kna deigen. Du vil beholde så mye luft som mulig.
Del deigen i fire rektangulære emner, så deler du hvert rektangel i to emner. Snu hvert emne på hodet og legg dem på et bakebrett med bakepapir med litt avstand mellom hvert emne.
Sett brettet i ovnen på nederste rille. Steik i 20 minutter.
Sett brettet høyt i ovnen, snu det samtidig rundt, slik at rundstykkene blir jevnt stekt. Steik videre i til skorpa er gyllen, etter 4–5 minutter.
Avkjøl rundstykkene på rist.
Oppbevar rundstykkene i en stoffpose eller svøpt i et kjøkkenhåndkle. Ikke pakk dem i plast, da blir de seige. Rundstykkene kan fryses.