Kyllingbryst med fløtesaus
Kyllingbryst kan være stusslige greier. Steiker du det for lenge, trekker det seg sammen til en tørr klump. Trikset er altså å ta brystet ut av ovnen til rett tid, og det vil sannsynligvis være et par minutter tidligere enn du tror. Enda bedre blir det om du klarer å få skinnet sprøtt og gyllent. Følger du denne oppskriften, er sjansen stor for at du klarer det.
4 porsjoner | 30 minutter
4 kyllingbryst med skinn
3 dl kremfløte
1 ss hvitvinseddik
1 ss kyllingfond
1 ts dijonsennep
saft fra en ½ sitron
salt
pepper
solsikkeolje til steiking
Tørk skinnet på kyllingbrystene med kjøkkenpapir og strø brystene med salt. La dem ligge på kjøkkenbenken i et par timer, hvis du har tid.
Varm opp ovnen til 180 grader, over- og undervarme.
Varm opp godt med olje i en romslig steikepanne (helst av stål eller støpejern). Tørk skinnet på kyllingbrystene igjen. Når oljen er ordentlig varm, legger du brystene i panna med skinnsiden ned. Ikke overfyll panna, steik heller brystene i to omganger.
La brystene ligge helt i ro på middels–høy varme. Hvis det spruter voldsomt, skru ned varmen et hakk.
Etter 6–7 minutter løfter du forsiktig på et av brystene. Hvis det slipper taket i panna noenlunde lett, og du kan skimte et gyllent skinn, er det klart til å snus.
La brystene steike i 2–3 minutter på den andre siden før du legger dem over i en ildfast form med skinnsiden opp. Pass på at brystene ikke ligger helt inntil hverandre.
Hvis du bruker steiketermometer: Ta brystene ut av ovnen når kjernetemperaturen er 65–66 grader.
Hvis du ikke bruker steiketermometer: Stikk en spiss kniv i det største brystet etter 8–9 minutter. Hvis safta som pipler ut, er klar, er brystet klart. Hvis ikke, lar du det steike videre i et par minutter før du sjekker igjen.
Legg brystene over på et fat eller ei fjøl og la dem hvile i 10 minutter.
Imens: Varm opp panna du stekte brystene i. Ha i hvitvinseddik og et par spiseskjeer vann og skrap opp godsakene som sitter fast etter steiking. Ha i fløte, sennep og fond. Kok opp og la det småputre i et par minutter. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.
Server kyllingbrystene med fløtesausen og poteter eller ris, og gjerne med aspargesbønner eller en grønn salat til.