Minestrone
Det finnes ingen fasit på minestrone. Poenget er å få brukt opp det du har i kjøle- og kjøkkenskap. De fleste ingrediensene kan erstattes med andre. Bytt ut bønner med kjøttrester, stangselleri med fennikel og tomatpuré med hermetiske tomater. Og har du ikke oregano eller laurbærblader, går det helt fint, så lenge du sitter igjen med en varmende og passe tjukk suppe til slutt.
4 porsjoner | 1 time
1 gul løk, finhakket
1 gulrot, finhakket
2 stangselleristilker, finhakket
2 hvitløkfedd, finhakket
2–3 ss tomatpuré
et par dryss chiliflak
1 ts tørket oregano
1 ½ l kylling- eller grønnsakkraft
1 ss hvitvinseddik
1 ss sukker
2 laurbærblader
300 g kort pasta
2 bokser hermetiske hvite bønner
en håndfull bladpersille, finhakket
solsikkeolje til steiking
parmesan til topping, finrevet
olivenolje til topping
salt
Steik løk, gulrot og stangselleri i en gryte med olje og en klype salt. Steik grønnsakene helt mjuke. Det tar fort 15–20 minutter.
Ha i hvitløk og steik videre i et par minutter.
Ha i oregano, chiliflak og tomatpuré. Steik videre i et par minutter.
Ha i kraft, hvitvinseddik, sukker og laurbærblader. Kok opp, legg på lokk og la det småputre i en halvtime.
Skyll bønnene og ha dem i grønnsakgryta sammen med pastaen. Kok til pastaen er gjennomkokt, men fortsatt har litt tyggemotstand. Ta av lokket og rør innimellom slik at pastaen ikke setter seg fast i bunnen av gryta.
Ha i bladpersille og smak til med salt. Juster eventuelt med hvitvinseddik eller sukker, avhengig av om du vil ha minestronen syrligere eller søtere.
Topp med parmesan og olivenolje.
Serveres med brød eller rundstykker.