Sitronpasta
Det er kombinasjonen eggeplommer, parmesan, sitron og pastavann som gjør denne retten så god. Når disse ingrediensene smelter sammen, skapes en sommerfrisk og silkemjuk ostesaus som svøper seg rundt pastaen. Vi får vann i munnen bare av å skrive det.
4 porsjoner | 20 minutter
400 g linguine (eller annen lang pasta)
4 eggeplommer
150 g parmesan, finrevet
finrevet skall og saft fra 1 sitron, helst økologisk
3–4 ss olivenolje
2–3 hvitløkfedd, finhakket
salt
pepper
I en romslig bolle: Rør sammen eggeplommer, parmesan, sitronsaft og sitronskall til en tjukk røre.
Kok pastaen i godt salta vann. Vannet skal smake sjøvann.
Varm opp litt olivenolje i en romslig steikepanne. Ha i hvitløken og la den frese og blomstre i et minutt, uten at den får farge. Kjøl ned i et par minutter og rør hvitløken og olivenoljen inn i eggeblandingen.
Når pastaen er gjennomkokt, men fortsatt har litt tyggemotstand, har du den over i bollen med eggeblandingen. Ta vare på en kopp med pastavann.
Begynn å røre og kaste på pastaen med en gang, slik at osten ikke blir liggende som en klump i bunnen av bollen. Rør og kast på pastaen til osten har smelta og sausen er jevn og kremete. Dette tar fort et par minutter. Juster med pastavann underveis. Jo lengre du holder på, jo tjukkere blir sausen. Hvis osten klumper seg eller sausen blir for tjukk, rør inn mer pastavann.
Smak om det trengs mer salt.
Toppes med pepper og finrevet parmesan.