Risotto med hvit asparges
Vår betyr hvit asparges, og hvit asparges gjør seg godt i en risotto med grønne erter. Her har vi kokt aspargesen kjapt i søtt og syrlig vann, som får frem det beste i de delikate, småbitre stilkene.
2 porsjoner | 30 minutter
2 dl risottoris
6-7 hvite asparges
1 sjalottløk, finhakket
2 dl frosne grønne erter
en god håndfull parmesan, finrevet
3 ss smør
8–10 dl kylling- eller grønnsakskraft
2 ss gressløk, finhakket
1–2 ss hvitvinseddik
saft fra en 1/2 sitron
olivenolje
sukker
salt
pepper
Skrell aspargesen og del den i biter.
Kok opp krafta og hold den på kokepunktet.
Varm opp olje i en panne og ha i sjalottløken. Steik løken blank og mjuk.
Ha i risottorisen og la den bli varm.
Ha i hvitvinseddik og la den trekke inn.
Så begynner du å tilsette kraft, en øse av gangen. Rør jevnt og trutt. La krafta koke nesten inn før du tilsetter mer. Det skal putre i panna hele tiden.
Kok opp en liter vann i en kjele sammen med sukker, sitronsaft, 1 ss smør og en klype salt. Ha i aspargesen og la den småkoke til den er mør, men ikke dvask. Det burde ta 3-5 minutter. Stikk en kniv inn eller smak på en bit for å kjenne etter.
Når risen er gjennomkokt, men fortsatt har et lite bitt i seg, skrur du varmen ned til lav. Ha i erter, gressløk, parmesan, resten av smøret og en skvis sitronsaft. Rør godt. Ha i mer kraft og salt hvis det trengs. Risottoen skal kunne renne lett utover tallerkenen.
Topp hver porsjon med asparges, olivenolje og svart pepper.