Småsterk blåskjellsuppe
Det beste med blåskjell er krafta som samler seg i kjelen når skjellene dampes eller kokes. Denne krafta blir enda bedre når den får selskap av hvitløk, hvitvin og kremfløte og blir til en kremet suppe. Du kan putte omtrent hva som helst oppi, og det vil bli godt. Her har vi lekt oss med chili og tomatpuré, som gir suppa dybde og varme.
4 porsjoner | 30 minutter
1 kg ferske blåskjell
1 sjalottløk, finhakket
2 hvitløkfedd, finhakket
en god klype chiliflak
2 ss tomatpuré
2 dl tørr hvitvin
5 dl vann
3 dl kremfløte
400 g torsk, i grove terninger
100 g spinat
saft fra en ½ sitron
salt
pepper
solsikkeolje til steiking
Skyll og rens blåskjellene. Kast skjell som er ødelagt.
Varm opp olje i en romslig gryte. Ha i sjalottløk og la den mjukne i noen minutter.
Ha i hvitløk og chiliflak og la dette frese sammen med sjalottløken i et minutt.
Rør inn tomatpuré, la den steike med i et par minutter.
Ha i hvitvin, vann og en god klype salt. Kok opp.
Ha blåskjellene i gryta. Legg på lokk og la skjellene koke i 4–5 minutter til de har åpnet seg. Fisk skjellene ut av gryta (kast skjellene som ikke har åpnet seg), og pirk muskelen ut av halvparten av skjellene.
Ha fløten i gryta og gi den et oppkok.
Salt torsketerningene lett og legg dem i gryta. La gryta simre på svak varme i noen minutter, til fisken er gjennomvarm.
Rør inn blåskjellmusklene og spinaten. Mengden spinat kan virke voldsom, men spinaten krymper så snart den blir varm og fuktig.
Smak til suppa med salt, pepper og sitronsaft.
Topp suppa med resten av blåskjellene.
Serveres med brød.